Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

1965 – 1970

Maailman tapahtumia

Avaruuskisa USA – USSR: 1 – 3, mutta USA voitti?

Ihmiskunnan kannalta suurin tapahtuma painottui kauden loppupäähän; Vuonna 1969 USA voitti avaruuskilpailun finaalin, ihminen saatiin kuuhun ja takaisin. Tähän asti Neuvostoliitto oli hallinnut suvereenisti kisaa.

  • Ensimmäinen Satellitti: Sputnik, USSR
  • Ensimmäinen eläin avaruudessa: Laika, USSR
  • Ensimmäinen ihminen avaruudessa: Yuri Gagarin, USSR
  • Ensimmäinen ihminen kuussa: Neil Armstrong, USA

Vietnam ja sen vastaisuus

Vietnamin sota ei ollut missään vaiheessa suosittu sota, mutta 60-luvun lopulla hippi-aate, Amerikan mustan väestönosan oikeudet ja sodan vastaisuus alkoi ilmetä yhä näkyvämmin. Martin Luther King Jr.n murha kuumensi jo valmiiksio hehkuvan tilanteen marsseiksi ja jhopa mellakoiksi. Woodstockin kolmipäiväinen konsertti on jäänyt musiikin, vastakulttuurin ja hippiaatteen merkkipaaluksi.

”Summer of love” ja Hippien kuolema

Kun kesä 1968 julistettiin Rakkauden kesäksi, näytti siltä kuin länsimaat olisivat kääntyneet kohti suvaitsevuutta, henkisyyttä ja rauhaa. Vanhan ajan poliitikot olivat väistymässä, äänioikeudesta tuli yleinen, The Beatles kertoi ”All you need is love!”

Mutta koko 60 luvun paisunut toivo muserrettiin. 1969 alkoi King Jr.n ja Bobby Kennedyn murhilla. Altamontintin musiikkifestarit ei ollut mikään Woodstock; Järkkäreinä olevat Helvetin Enkelit puukottivat yleisöä Rollareiden soittaessa ”Helter Skelteriä”. Sama biisi oli Charles Mansonin mielessä, kun 1969 hänen ”perheensä” raa’asti murhasivat näyttelijä Sharon Taten, hänen syntymättömän lapsensa ja joukon ystäviä.

Kaikki toiveikkuus tuntui kuolleen maailmasta vuoden aikana.

Suomi 1965 – 1970

Olihan meilläkin hippejä, tosin lehdistö kutsui heitä lähinnä radikaaleiksi. Porukan, siis radikaalien näkyvin tempaus olio luullakseni oli Vanhan Valtaus 1968.

Jotain osviittaa ajan henkeen antanee 60-luvulla yleistyneet uudissanat:

nauhuri
kerskakulutus
ostoskeskus
hippi
pitsa
ehkäisy
protesti
radikaali
rasismi
saaste

Kodin sistusta ei vielä hallinnut elektroniikka eikä kirjahyllyt, TV-lähetykset olivat mustavalkoisia. Ensimmäinen värilähetys oli Kekkosen puhe 1.1.1969.

Kanavia oli 2, nimeltään…TV1 ja TV2. Ohjelmatarjonnasta mieleen nousee ainakin minulle seuraavia:

Ainoat, joita muistan nähneeni, olivat Niksulan TV ja Hanski. Muita muistelen aikuisten katselleen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: